Várjuk észrevételeit
A A A

Vértó – horgászrend, tudnivalók

A horgászrend változott/változik, módosítása folyamatban van. Kis türelmüket kérjük, hamarosan felkerül a honlapra is a módosított, véglegesített változat. Addig is az alábbi telefonszámon kérhetnek tájékoztatást a módosításokkal, illetve az aktuális horgászrenddel kapcsolatosan: 20/261-5046 (Hegedűs Vince, Szegedi Vízmű Zrt., gépészeti üzem). Köszönjük a megértésüket!


A Szegedi Vízmű Zrt. által üzemeltetett Vértónál 10 db – a tó partjára épített – stég (ebből egy mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető) várja a horgászokat.
A helyszínen a Vízmű munkatársai látnak el ügyeletet, a napijegy árusítása mellett. Éves területi engedélyt a Szegedi Vízmű Zrt. központjában lehet venni (munkanapokon), ügyfélszolgálati nyitvatartási időben

A halállományt folyamatosan pótoljuk. A hatóság által engedélyezett halgazdálkodási tervnek megfelelően méretes pontyot, csukát, keszegféléket telepítettünk a tóba, illetve néhány tucat nagytestű (nem elvihető) pontyot is, a horgászélmény fokozása érdekében.
 
A vízterületen a horgászatra vonatkozó jogszabályok és előírások, valamint az országos és helyi horgászrend szabályainak betartásával lehet horgászni!

A Vértó elsődleges funkciója záporvíz tározó!


A horgászat megkezdése és befejezése a horgásztanyán történő bejelentkezés és kijelentkezés adminisztrálása után lehetséges!

Horgászati idők:
Január 1-től – március 31-ig:           7 órától – 18 óráig
Április 1-től – szeptember 30-ig:    5 órától – 21 óráig
Október 1-től – december 31-ig:    7 órától – 18 óráig

Éjszakai horgászat előre egyeztetett időpontban történhet.
 
A vízterületen fajlagos tilalom nincs. A vízterületen az éves és napi szinten fogható, méretkorlátozás alá tartozó halak mennyiségét a következőkben határozzuk meg:
 
Éves területi engedély:
16 000 Ft (jan. 1. – dec. 31.): 20 db (napi 3 db, fajtánként max. 2 db, heti 6 db)
egyéb hal: napi 3 kg. Az éves nemes hal mennyiség megtartásakor a területi jegy újraváltható.
 
Napijegy:
2 800 Ft, kedvezményes jegy: 1 800 Ft (3/2 db, fajtánként max. 2/1 db).
egyéb hal: napi: 3 kg. Kedvezményes jegyre jogosultak: Nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők.
 
Gyermekhorgász (érvényes gyermek horgászjeggyel rendelkező) ingyen horgászhat, elvihető egyéb hal: 2 kg.
 
Sporthorgász jegy:
1 000 Ft (hal nem vihető el)
 
Nemes halak 4 kg felett nem vihetőek el, kíméletesen visszahelyezendők! A legnagyobb, mérlegelt hal kifogója a következő évben ingyenes éves területi jegyre jogosult.

A vízterületről elvihető halfajok: ponty, csuka, keszegfélék, ezüstkárász, törpeharcsa.
 
Horgászmódszerek:
- Fenekező módszer esetén készségenként maximum 2 db egyágú horog;
- Úszós módszer esetén készségenként maximum 1 db egyágú horog;
- Pergető, mártogató, tapogató módszer nem engedélyezett;
- Csalihalfogó háló használata tilos!
- Szoktató etetés tilos (kivétel az etetőkosaras fenekező módszer)!
- Lékhorgászat nem engedélyezett!

A vízparton történő balesetért és kárért felelősséget nem vállalunk!

Az írott és íratlan szabályok betartása mellett, sikeres horgászatot kíván a Szegedi Vízmű Zrt!

További információ (munkaidőben):
Hegedűs Vince
Szegedi Vízmű Zrt.
gépészeti üzem
Tel.: 20/261-5046

A Vértóról
 
2014 októberétől várja a Szegedi Vízmű Zrt. a tóhoz a horgászokat. Ekkorra fejeződött be a Társaság üzemeltetésében lévő, és záportározóként funkcionáló Vértónál a horgászati funkció kialakítása.
A Vízmű vállalkozási tevékenység keretében végezte a tónál a munkálatokat, és a horgászati célú hasznosítást is: 10 db stéget építettünk a tó partjára - amelyből az egyik akadálymentesített -, valamint egy igényesen kialakított, külső megjelenésében a környezethez illeszkedő faházat munkatársaink számára.

A tavat intenzíven telepített horgászvízként üzemeltetjük, folyamatosan pótoljuk a halállományt. Az aktuális telepítések időpontjáról (és az ezzel együtt járó horgászati tilalomról) a helyszínen, a Társaság honlapján, illetve a médián keresztül is tájékoztatjuk a horgászokat.
 
Több szegedi záportározóban már évek, évtizedek óta lehet horgászni, más szegedi horgászegyesületek felügyelete mellett. A Vértónál a horgászati funkció kialakítását nagymértékben elősegítette, hogy 2009 őszén megtörtént a tómeder kotrása, azóta jelentősen javult a víz minősége. A tó vizének esetlegesen szükséges pótlását, illetve – amennyiben szükséges – a vízminőség javítását mélyfúrású kút segítségével tudjuk megoldani. A folyamatos ellenőrzés mellett természetesen a vízminőség vizsgálatok gyakoriságát is növeltük.
 
A munkálatok megkezdése előtt egyeztettünk a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Tagszervezetével, valamint az érintett civil szervezetekkel is, hisz számunkra is kiemelkedően fontos mind a tó, mind a tó közvetlen környezetének megóvása, védése, amit jelentősen segít, hogy a tó partján megtalálható faházban éjjel-nappal szolgálatot ellátó munkatársaink is fokozott figyelmet fordítanak a tó környezetére.
 

Bejelentkezés