Várjuk észrevételeit
A A A

Földrajzi tájoló

Szeged a Dél-Alföld legnagyobb városa. A Tisza és a Maros találkozásánál fekszik. Itt van az ország egyik legmélyebb pontja: 84 méterre a tengerszint felett. A város fölött szinte mindig süt a nap: ezért is nevezik Szegedet a "napfény városának." A szinte mediterrán klímában még a mandula is megterem.

A Szegedre látogató első és meghatározó élményei közé tartozik a Tisza, Szeged főutcája. A történelem során áldást és átkot egyformán hozó folyó kettéosztja a várost a szegedi és az újszegedi részre. Mindkét városrész külön világ, külön történelemmel, és rengeteg, szebbnél szebb látnivalóval. 
 

Algyő Nagyközség régi halásztelepülés a Tisza partján. Csongrád megye délkeleti részén, belterületével a Tisza jobb partján helyezkedik el. Algyő területe: 70,3 km2, ebből belterület: 2,6 km2.

Alapvetően helyzetét a Tisza közelsége, Szeged Megyei Jogú Várostól való 10 km-es, Hódmezővásárhelytől pedig 15 km-es távolsága determinálta. Területén halad át a 47-es országos főútvonal, és ezzel majdnem egyező tengelyű Szeged-Békéscsaba irányában fekvő vasútvonal. Ebből adódóan egy közúti híd és egy vasúti híd biztosítja a Tiszán az átjutást.

1973-ban Szegedhez csatolták, de 1997-ben újra önálló lett.

Forrás: https://www.algyo.hu/

 

Bejelentkezés