Szegedi Vízmű Zrt.
Szegedi
Vízmű Zrt.
A Szegedi Vízmű Zrt. központi telefonszáma
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
A Szegedi Vízmű Zrt. központi email címe
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
A Szegedi Vízmű Zrt. helyzete a Google Térképen
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

Országos ólomkockázat-felmérés

2022. 10. 27.

A napokban több helyen megjelenő hírre reagálva – országos ólomkockázat-felmérés (NNK) – az alábbi tájékoztatást adjuk:

A Szegedi Vízmű Zrt. által szolgáltatott ivóvíz ólomtartalma a Vízmű által üzemeltetett ivóvízhálózaton (a felhasználási helyeken lévő bekötési vízmérőkig) mindenütt a megadott határérték alatti.

2013. december 25-től az ivóvíz tekintetében szigorítás lépett érvénybe Magyarországon, melynek értelmében az ivóvíz ólomtartalmának határértéke 25-ről 10 mikrogramm/literre változott, megfelelve ezzel az Európai Unió 98/83/EK irányelvének.

A határérték-szigorítás célja az volt, hogy ahol lehetséges, ott kerüljük el az ólombevitelt a szervezetbe. Ennek legkézenfekvőbb módja az ólomból készült vízcsövek kicserélése.

A víz-bekötővezeték (a közterület felől a bekötési vízmérőig tartó szakasz) szükség szerinti cseréje a víziközmű szolgáltatók feladata volt, melynek a Szegedi Vízmű Zrt. – az országban üzemeltető víziközmű szolgáltatókhoz hasonlóan – is eleget tett. 2013 és 2014 során összesen közel 400 db ólomból készült vízbekötés cseréjét végeztük el.

Akkor és azóta is többször, több csatornán felhívtuk Ügyfeleink figyelmét arra, hogy mivel a házon belüli vezetékek az ingatlantulajdonosok tulajdonában vannak, cseréjük a felhasználók, intézmények esetén az üzemeltetők felelősségi körébe tartozik. Ennek megfelelően a szigorodó határértékek betartásáról az ingatlan tulajdonosa kell, hogy gondoskodjon.

Ahogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ is írja: „az ólom jellemzően a régi (elsősorban 1945 előtt, kisebb részben a kb. 1975-ig épült) épületek belső ivóvíz vezeték hálózatából kerülhet az ivóvízbe.”

Az 1970-75 után épült épületekbe, így pl. a panelházakba már nem építettek be ólomcsöveket, de belvárosi épületeknél – ha azóta nem újították fel a belső vezetékeket – még előfordulhat.

Szegedi Vízmű Zrt.

Országos ólomkockázat-felmérés

További híreink

Csatorna-hálózat javítás a Bocskai utcában
Csatorna-hálózat javítás a Bocskai utcában
2024. 04. 26.
Meghibásodás miatt csatorna-hálózati hibajavítási munkálatokat kezd 2024. április 30-án a Szegedi Vízmű…
Zsilip-tolózár javítás a Vértónál
Zsilip-tolózár javítás a Vértónál
2024. 04. 24.
A Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő Vértónál üzemelő – a vízszint szabályozásához szükséges –…
Összes hír Tovább az Összes hírre