Szegedi Vízmű Zrt.
Szegedi
Vízmű Zrt.
A Szegedi Vízmű Zrt. központi telefonszáma
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
A Szegedi Vízmű Zrt. központi email címe
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
A Szegedi Vízmű Zrt. helyzete a Google Térképen
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

Biogáz termelés és hasznosítás a Szegedi Szennyvíztisztító Telepen

Az új, korszerű biológiai szennyvíztisztító telepen, a tisztítás során keletkező szennyvíziszap további kezelésére egy korszerű, két párhuzamosan működő anaerob rothasztó toronnyal kiépített biogáz üzem létesült.

A szennyvíztisztító telep napi, 60000 m3 szennyvíz kezelésére alkalmas, jelenleg 16,8 millió m3 szennyvizet kezel évente. A szennyvíztisztítás során évente 15 ezer tonna víztelenített iszap keletkezik.

A telepen található két, egyenként 4000 m3-es mezofil rothasztó toronyban a szennyvíziszapban levő, biológiai úton bontható szerves anyagokat, fehérjéket, oxigén nélküli környezetben – anaerob – baktériumok bontják el, 37-39°C fokos üzemi hőmérsékleten, körülbelül 20 nap alatt. Így, metán, szén-dioxid, kén-hidrogén, összefoglaló néven biogáz keletkezik, mennyisége éves szinten meghaladja a 2,9 millió m3 (7990 m3/nap) mennyiséget is, melynek metán térfogataránya ~ 61%. A korszerű iszapstabilizáló tornyokban az iszap keverése függőleges tengelyen 3 sorban elhelyezett keverőlapátokkal szerelt berendezéssel történik. A biogáz „puffer” tározására egy 1350 m3-es gáztartály szolgál.

A biogáz üzem kiépített kapacitása lehetővé teszi a szennyvíziszapok kezelése mellett, hogy a régió leginkább élelmiszeripari tevékenységet folytató üzemei, a biológiai úton bontható hulladékaikat, melléktermékeiket környezetbarát, korszerű módon ártalmatlaníthassák.

biogáz

A keletkező biogázt kavicsszűrőn, kéntelenítő berendezésen, kerámiaszűrőn, aktív szén szűrőn történő kezelést követően a telepen lévő 2 db, egyenként 330 kW teljesítményű és 1 db 500 kW gázmotor-generátorban villamos energia előállításra, és kapcsolt hőenergia hasznosításra tudja a biogáz üzem felhasználni. A szennyvíztisztító telep saját fűtési hőigényének több, mint 99,5%-át a kapcsolt hőenergia hasznosítása, és biogáz kazánok révén a termelt biogázból tudja biztosítani

A Szeged Városi Szennyvíztisztító Telep átlagos napi energiaigénye 13214 kWh, ez közel annyi, mint 1296 háztartás elektromosenergia-felvétele naponta. A biogázból termelt energia a telep villamosenergia igényének több mint 126%-át, hőenergia igényének pedig 99,98%-át tudja biztosítani. Így jelentős költségmegtakarítás érhető el az üzemeltetés során, amellett, hogy a biogáz egy kifejezetten környezetkímélő energiaforrás.

Az anaerob úton kezelt, és víztelenített iszap további komposztálást követően hasznosítható anyaggá válik a kezelési eljárás során.

A Szegedi Vízmű Zrt. elsődleges céljai között szerepel a biogáztermelés növelése élelmiszeripari, és egyéb biológiai úton kezelhető hulladékok kezelésével, ezzel együtt a telep energiaigényének minél nagyobb arányú kiváltása a környezetbarát bioenergia hasznosítással.