Szegedi Vízmű Zrt.
Szegedi
Vízmű Zrt.
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

A szegedi vízellátás története

A múlt

A XIX. sz. elejéről fennmaradt híradások szerint Szeged lakossága még a Tiszából nyerte az ivóvizet. A folyó medréhez merítőlápokat (tutajokat) helyeztek, és kétkerekű kordén fahordókban szállították el a vizet. Hallgatva a geológusok véleményére, a törvényhatóság 1887-től mélyfúrású artézi kutak létesítésével biztosította a lakosság vízellátását. A fejlődés folyamán a kutak jó minőségű vizét udvari kifolyókhoz, majd lakásokba vezették. A közműves vízellátás megvalósítási tervét 1894. március 31-én fogadta el a törvényhatóság, miszerint napi 5.411 m3 vizet biztosítanak a lakosság számára.
A XIX. sz. vége hozta meg igazán a sikert a vízellátásban: 1900-tól öt 220-275 m mélységű, 150 mm átmérőjű facsővel bélelt, mélyfuratú kút létesült, és a Tisza Lajos körút 88. sz. alatti telken épülő I. sz. vízmű gépházához vezették be a vizet. (Ma a Társaság központi épülete található itt, a felújított gépházzal együtt).
A gépházban gőzzel működő Worthington szivattyúk a vizet két, 225 mm átmérőjű főnyomó vezetéken juttatták el a Szent lstván téri 1000 m3-es víztoronyhoz. Az építmény az ország egyik első, vasbetonból készült víztornya, mely Dr. Zielinski Szilárd mérnök tervei alapján 1903 és 1904 között épült szecessziós stílusban.
Építészei Korb Flóris és Griegl Kálmán voltak. Ma is zavartalanul üzemel, s – több éves hagyományként – minden évben Nyílt Napokon fogadja az érdeklődőket.
Az elmúlt években több tízezren kapaszkodtak fel a teraszokra vezető csigalépcsőkön, ismerkedtek meg a torony múltjával, jelenével, s gyönyörködtek az erkélyről nyíló belvárosi panorámában. A tornyot 2005-2006-ban felújították, a város egyik ékszere lett.
Szeged alatt több mint 30 kilométernyi, százéves téglafalazatú csatornarendszer húzódik. A ma is használt csatornák tizede még az 1800-as évek közepén, valamint az 1879-es nagy árvizet követően épült. Ennek kiépítése hatalmas, európai méretű beruházás volt, amely az akkori legkorszerűbb módszerekkel készült, a tervezésnél használt képleteket még ma is tanítják az egyetemeken.


Csatorna kép


A jelen

A Szegedi Vízmű Zrt. Szeged és Algyő közigazgatási területén szolgáltatja az ivóvizet, elvezeti a szennyvizet és a csapadékvizet, megtisztítja a szennyezett vizeket, rendszeresen ellenőrzi
az ivóvíz- és csatornahálózatot, ezenkívül karbantartási és rekonstrukciós munkákat is végez. A Társaság a víziközmű fejlesztéseket tervezéssel, szakvéleményezéssel segíti.
Szegeden az ivóvíz szolgáltatás 180-560 m mélyen lévő, védett vízadó rétegre telepített mélyfúrású kutakból történik, s ennek a víznek a kora több mint 10 000 év, ami azt jelenti, hogy hatalmas természeti kincs felett kell őrködnie a Szegedi Vízmű Zrt-nek.
 

 A napi átlagos víztermelés 30-35 000 m3 körül alakul. Ezt a mennyiséget 77 mélyfúrású kút, 5 vízmű telep, 4 víztorony és több mint 690 km vízhálózat segítségével és üzemeltetésével tudjuk szolgáltatni.

A Szent István téri víztorony

Szeged meghatározó, városképi jelentőségű, szecessziós stílusú ipartörténeti műemléke. Az ország első - még ma is üzemelő - vasbeton szerkezetű víztornya. 1903 és 1904 között épült szecessziós stílusban, Dr. Zielinski Szilárd (1860-1924) mérnök, az első magyar műszaki doktor, a vasbeton-építés meghonosítójának tervei alapján.