Szegedi Vízmű Zrt.
Szegedi
Vízmű Zrt.
A Szegedi Vízmű Zrt. központi telefonszáma
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
A Szegedi Vízmű Zrt. központi email címe
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
A Szegedi Vízmű Zrt. helyzete a Google Térképen
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

A Szegedi Vízmű lett az Év Zöld Nagyvállalata

2023. 09. 13.

Idén is megrendezték a Sustainable World konferenciát, melyen az ország legjobb zöld projektjeit díjazták 5+1 kategóriában.

A Veolia csoporthoz tartozó Szegedi Vízmű Zrt. nyerte el a 2023-as Green Awards Az Év Zöld Nagyvállalata díját szeptember 12-én, a Sustainable World konferencia estéjén megrendezett Green Awards díjátadón. Az MBH támogatásával létrehozott díjat immár második alkalommal hirdették meg, az egyes kategóriákat a Green Cloud, a PwC Magyarország, a Dandelion Group és a Portfolio Csoport támogatták.

A zsűri összesen 65 pályázati anyagból választotta ki azt a 15 indulót tartalmazó szűkített listát, amelyből aztán az 5+1 győztes vállalat került ki, köztük a Veolia Víz Zrt. és Szeged városának társtulajdonában álló Szegedi Vízmű Zrt. A vállalat részére Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke adta át az elismerést a Portfolio által megrendezett Sustainable World című konferencia díjátadóján.

Az Év Jó Ügye díjat a K&H - Hűsítő ligetek projektje, Az Év Zöld Befektetése díjat a Lehel Radiátorgyár cégcsoport, Az Év Zöld Kkv-ja díjat az Irota EcoLodge, Az Év Zöld Innovációja díjat pedig az Agroloop Hungary Kft. nyerte el. A Zsűri Különdíjának nyertese a Diageo lett a CALL-Action programjával.

A Szegedi Vízmű Zrt. tevékenysége a 2000-es évek végétől kezdve számos beruházáson és fejlesztésen keresztül vált egyre fenntarthatóbbá. 2008 és 2010 között a hatékony és környezetbarát fűtésrendszer kialakítása érdekében a telephelyeire hőszivattyúkat szereltek fel. A mélyfúrású kutak vizének, valamint a szennyvíz hőtartalmát kihasználó fűtési rendszer hatására 680 GJ gázenergia kiváltásával 20,7%-kal csökkent a vállalat gázfelhasználása. Ezt követően hőtechnikai felújítást végeztek, lecserélték a szigetelést, a nyílásszárókat és a villamos berendezéseket.

2020-ra a szegedi szennyvíztisztító-telepen szennyvíziszap-hasznosítási rendszert alakítottak ki, mely során a helyben keletkező, évente nagyjából 2,6 millió köbméter biogáz elégetésével tudnak elektromos áramot termelni.

Zöld projektjeinek köszönhetően a vállalat 55 százalékban megújuló energiaforrásból biztosítja energiaigényét, ám ez az arány jövőre 65 százalékra fog emelkedni a 2023 júniusában átadott napelemes rendszereknek köszönhetően. A Szegedi Vízmű Zrt. által kísérleti jelleggel telepített kilenc kiserőmű jövőre akár 650 ezer kilowatt áramot is termelhet, amely mennyiséget elsősorban a vállalat telephelyeinek működtetésére használnak, a keletkező többletenergiát pedig a hálózatban táplálják, hogy szükség esetén a további telephelyek is felhasználhassák.

Napjainkban mindannyiunknak ki kell vennie a részét a környezetvédelmi törekvésekből, a természeti erőforrásaink megóvásából. A Szegedi Vízmű Zrt.-nél különös figyelmet fordítunk a keletkező hulladék csökkentésére, az erőforrásaink takarékos felhasználására, a káros kibocsátások csökkentésére, valamint az energiahatékonyságra, hiszen elsődleges célkitűzésünk, hogy a vállalat összes tevékenységi területén európai szintű és példaértékű szolgáltatóként működjön ─ fogalmazott Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója

A Szegedi Vízmű Zrt. környezettudatos vállalati magatartása jól illeszkedik a Veolia csoport fenntarthatósági céljai közé, hozzásegítve a vállalatcsoportot ahhoz, hogy az ökológiai átalakulás mintavállalatává váljon.

Green Awards díjátadó a Sustainable World 2023 konferencián – összefoglaló kisfilm

Év Zöld Nagyvállalata kép 1

Év Zöld Nagyvállalata kép 2

A Szegedi Vízmű lett az Év Zöld Nagyvállalata

További híreink

Csatorna-hálózat javítás a Bocskai utcában
Csatorna-hálózat javítás a Bocskai utcában
2024. 04. 26.
Meghibásodás miatt csatorna-hálózati hibajavítási munkálatokat kezd 2024. április 30-án a Szegedi Vízmű…
Zsilip-tolózár javítás a Vértónál
Zsilip-tolózár javítás a Vértónál
2024. 04. 24.
A Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő Vértónál üzemelő – a vízszint szabályozásához szükséges –…
Összes hír Tovább az Összes hírre