Szegedi Vízmű Zrt.
Szegedi
Vízmű Zrt.
A Szegedi Vízmű Zrt. központi telefonszáma
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
A Szegedi Vízmű Zrt. központi email címe
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
A Szegedi Vízmű Zrt. helyzete a Google Térképen
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

„Energiatudatos Vállalat” a Szegedi Vízmű Zrt.

2021. 10. 28.

A Szegedi Vízmű Zrt. megkapta az „Energiatudatos Vállalat” díjat a Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatán, 2020-ban. A 10 éves Virtuális Erőmű Program XII. Parlamenti Díjátadó Gálájára most, 2021. október 27-én került sor a Parlamentben.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) Áder János köztársasági elnök úr által fővédnökölt díjátadó gáláján a Szegedi Vízmű Zrt. díját Istókovics Zoltán vezérigazgató vette át. A díjakat Dr. Szili Katalin a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke adta át a díjazottaknak.

„Energiatudatos Vállalat” a Szegedi Vízmű Zrt.A Virtuális Erőmű Program (VEP) az első, gyakorlatban is megvalósított Prevenciós Célú Virtuális Építő (PVÉP) program, amely ma már 10 éves múltra tekint vissza. (https://www.mi6.hu/hirek/10-eves-a-vep

A Szegedi Vízmű Zrt. Szeged Megyei Jogú Város víziközmű szolgáltatójaként a térség meghatározó villamos energia felhasználója, a környezet-tudatosságot, az energiatakarékosságot, a megújuló energiaforrások használatát és az üvegházhatást okozó gázok csökkentését kiemelt prioritásként kezeli. A Társaság az elmúlt négy évben a vásárolt villamos energia mennyiségét 3.288 Megawattórával a 2018-as teljes felhasználásának egyharmadával csökkentette. A megtakarítást nagyrészt saját, illetve részben pályázati források igénybevételével megvalósított energetikai korszerűsítési beruházások megvalósításával érte el. Ezen beruházások keretében az elérhető legmodernebb technológiák kerültek beépítésre a villamos hajtások, frekvenciaváltós szivattyúk és szennyvíztelepi légfúvók vonatkozásában, valamint megtörtént a telephelyek világításkorszerűsítése is. 

A társaság 2010 óta minden telephelyén megújuló energiát használ a létesítményeinek fűtésére, a szegedi szennyvíztisztító telepen pedig a szennyvíziszapból valamint a beszállított melléktermékekből keletkező biogázból villamos energiát állít elő, mellyel a telep saját energia igényének 80 %-át fedezi.  A meglévő két gázmotoron túl az idei évben egy további 500 KW villamos teljesítményű gázmotor került beüzemelésre, a saját energiatermelés volumenének növelése céljából, ezzel tovább javítva a társaság energia-mérlegét. 

A Szegedi Vízmű Zrt. jövő évi fejlesztési tervei között szerepel a tulajdonos önkormányzattal közös beruházásban megvalósuló két 500 kilowatt kapacitású napelempark megvalósítása is.

Az „Energiatudatos Vállalat” minősítést leginkább az a tény igazolja, hogy a Társaság energiafelhasználásának forrása – jelenleg – közel 45%-ban megújuló energia, mely részarány folyamatos növelése a Szegedi Vízmű Zrt. egyik fontos energetikai célkitűzése is egyben.”

Szeged, 2021. október 28.

Szegedi Vízmű Zrt.

„Energiatudatos Vállalat” a Szegedi Vízmű Zrt.

További híreink

Zsilip-tolózár javítás a Vértónál
Zsilip-tolózár javítás a Vértónál
2024. 04. 24.
A Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő Vértónál üzemelő – a vízszint szabályozásához szükséges –…
Munkatársaink elismerése a Víz világnapján
Munkatársaink elismerése a Víz világnapján
2024. 03. 26.
Bóka József, a Szegedi Vízmű Zrt. értékesítési osztályvezetője belügyminiszteri kitüntetésben részesült:…
Összes hír Tovább az Összes hírre