Szegedi Vízmű Zrt.
Szegedi
Vízmű Zrt.
A Szegedi Vízmű Zrt. központi telefonszáma
Központi telefonszám
+36 62 55 88 55
A Szegedi Vízmű Zrt. központi email címe
Központi e-mail
vizmu@szegedivizmu.hu
A Szegedi Vízmű Zrt. helyzete a Google Térképen
6720 Szeged,
Tisza Lajos krt. 88.

Ivóvíz szolgáltatás

A Szegedi Vízmű Zrt. naponta átlagosan 34 - 37 000 köbméternyi jó minőségű vizet termel, amely a Szeged és Algyő alatt húzódó, több mint 700 kilométernyi ivóvízhálózat segítségével jut el a fogyasztókhoz és ezt a mennyiséget 77 mélyfúrású kút, 5 vízmű telep és 4 víztorony üzemeltetésével tudja szolgáltatni a Szegedi Vízmű. A 180–560 méteres mélységből nyert rétegvízből bőségesen fedezhető Szeged ivóvízigénye, a Társaság akár napi 60 ezer köbmétert is ki tudna termelni. A többletkapacitás lehetővé teszi, hogy azokat a kutakat üzemeltesse a Társaság, amelyek vízminősége a lehető legjobb, és így az időszerű rekonstrukciós munkák is zavartalanul elvégezhetők.
A Szeged alatti vízbázis jó minőségű vizet biztosít, amely az ivóvíz minőségi követelményeit rögzítő magyar és EU előírásoknak is megfelel. A kitermelt víz kora több mint 10 000 év.
Ahhoz, hogy az egyes lakások megfelelő mennyiségű ivóvízzel való ellátását biztosítani lehessen, a víz kitermelését, kezelését, tárolását és szállítását kell megoldani. A tárolásra
az ivóvíztelepeken létesített víztároló medencék, illetve a víztornyok medencéi szolgálnak. A víztornyok víztárolási kapacitása 9 600 m3.

 

Az ivóvíz „szállítására” az ivóvízhálózat szolgál, melyet szivárgásvizsgálattal rendszeresen ellenőriz a Szegedi Vízmű, az esetleges szivárgások minél gyorsabb megszüntetése érdekében. A szivárgásvizsgálatok során szerzett információk és a hiba statisztika alapján a Társaság megtervezi és megvalósítja a karbantartási és rekonstrukciós feladatokat.
Az ivóvíz-hálózat karbantartásának egyik korszerű és hatékony módját, a mechanikai tisztítást 2000 óta alkalmazza a Szegedi Vízmű.
A szisztematikus vizsgálat alapján elmondható: a szegedi hálózat megfelelő állapotban van.